Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Vegyél részt a filmben – az első magyar interaktív sorozat-app

2013. december 19. 19:05 PanAma

Érezted már úgy, hogy beleszólnál egy film, vagy sorozat alakulásába? Hogy te másképp döntenél a szereplők helyében? Most a te kezedben az irányítás: vezesd a történetet úgy, ahogy neked tetszik!

A hazai star-upok egyik kiemelkedő példája az Ipacs Gergely és Lőrincz Nándor keze alól kikerült interaktív sorozat: a Chili vagy Mango. A széria okostelefonokra (illetve táblagépekre) letölthető alkalmazás keretén belül tekinthető meg, mely Androidon és iOS-en is ingyenesen elérhető.

chili vagy mango.jpg

A történet két szálon fut, két főhőssel: az öntudatos, szívtipró ételkritikus, Zénó (Poroszlay Kristóf) és a félénk, szinte állandóan kellemetlen helyzetekbe csöppenő cukrásztanonc, Lili (Michl Júlia) randevúit nézhetjük végig. A találkák felváltva követik egymást az évadban, mely összesen 9 epizódot tartalmaz, az utolsó, melyben a két főhős útja végre keresztezi egymást (és megtudjuk, hogy tényleg egymásnak teremtett-e őket a sors) mától megtekinthető. A randik persze hozhatnak abszurd, nevetséges, kínos, vagy épp szívmelengető helyzeteket – mindez rajtunk múlik, ugyanis a videók során időről időre választhatunk, hogy hőseink miként reagáljanak egy-egy szitura. És hogy mit hoz a döntésünk? Hát néha elképesztő következményeket!

Az alapötlet filmes szempontból szerintem zseniális. Az alkotók rátapintottak a kortárs befogadói attitűdre, mely a PC (Xbox, stb.) játékokon felnövő generáció igényeiből fakad: egyre inkább részt akarunk venni a történetek alakításában és ténylegesen be akarunk lépni az eseményekbe. Nem csak mint a hőssel azonosuló néző, hanem mint aki dönthet is helyette. Ezt a Chili vagy Mango többé-kevésbé meg is adja nekünk, bár a választásaink gyakran illuzórikusak – a felbukkanó 2 ikonból nem feltétlenül lehet kisakkozni, hogy most mi fog történni.

Epizódonként 8 alternatív befejezés jöhet létre, azaz az évad egészére nézve 72. Zénó célja elsődlegesen az, hogy meghódítsa a randira vitt hölgyeményeket (lévén, hogy modern kori cassanova), Lilié pedig az, hogy meglépjen a kellemetlenebbnél kellemetlenebb helyzetekből. Ez a kettős motiváció azonban a végső epizódban összeütközik és kioltja egymást, minden befejezési alternatíva ugyanarra mutat (de nem fogom elspoilerezni, nézzétek meg!)

Bár az alapképlet – miszerint különböző csodabogár személyiségeket ismerünk meg a randik folyamán – kiváló, azért vannak hiányosságok. A sorozat elég erőteljesen táplálkozik a sztereotípiákból, sajnos a hősök nem igazán mutatnak változást a történet folyamán. Lili szinte egyáltalán nem lép előre – végig megmarad a bugyuta, ám gyönyörű angyalka szerepében –, Zénóban még van lehetőség érzelmi fejlődésre, de ezt csírájában elfojtják. Ráadásul az epizódok elég felemás megoldásokat és mondanivalókat is hordoznak: néha akkor vagyunk korrektebbek, ha sután és gyáván hazudunk, ahelyett, hogy őszinték lennénk. A színészi játékok is ingadozóak: a kiemelkedőtől – mint Keresztes Tamás őrült dietetikusa – az ügyetlenül középszerűig, mint (sajnos) Michl Júlia Lilije.

Ám alkalmazás tekintetében kalapemelés az alkotók előtt. Hihetetlenül fülbemászó főcímdal, igényes kivitelezés, kifinomult dizájn és hangulatos háttérfotók (Liliről és Zénóról) jellemzik az applikációt. Ráadásul a sorozat már adatforgalom nélkül is nézhető, az egyes részek előre letölthetőek, így nincs feltétlenül szükség internetkapcsolatra, ha épp Chilire vagy Mangora vágyunk!

6/10

PanAma

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr945699781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása