Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

(A) Vörösmarty élete és halála

2014. március 28. 17:55 sunray

Újabb művészmozi zárja be kapuit, folytatván az utóbbi évek szomorú tendenciáját. Az egykor szép időket megélt Vörösmarty Mozi március 31-én fogadja utoljára látogatóit. Talán ma már hihetetlen, de premiermoziként kezdte pályafutását, mára azonban előadásai főleg utánjátszásokból állnak, így ha lemaradtunk egy-egy komolyabb filmről, itt nagy valószínűséggel megnézhetjük.

A filmszínházat 1935-ben alapították Savoy Mozi néven. Csaba és Ságvári néven is futott, míg 1950-ben megkapta a mai Vörösmarty Mozi elnevezést. 1970-ben bezárt felújítás végett, időközben azonban a metróépítés is elkezdődött, és az engedélyek beszerzése miatt üzemképes állapotban csak 14 év után nyithatott ki újra. Ekkor megnyílt a Baross utcai kijárat (a főbejárat az Üllői útról nyílik) és a mozi népszerű átjáróházként is szolgált a rafinált járókelők számára. Kávézója népszerű és legendás találkozóhely (többek között egy irodalmi művet is inspirált: Ürmös Attila: A semmittevés filozófiája), nem csak a mozi közönségét fogadta tárt karokkal. A mozi olyan eseményeknek adott helyet, mint például a BuSho (Budapest Short) nemzetközi rövidfilm fesztivál.

vörösmartymozi2.jpg

A művészmozik támogatása az utóbbi időkben jelentősen csökkent, többségük pályázatok során juthat némi pénzhez, amely nem fedezi a fenntartás költségeit. Gyakorlatilag a lelkes filmrajongókra számíthatnak, akik szívesebben élik át moziban a (művész)filmek adta élményt, mint otthon. A mostani szomorú hírrel ellentétben igazi örömre ad okot, hogy a Tabán mozi március 20-án újra megnyílt, azóta Tabán Kinotéka néven üzemel.

Remek hétvégi program lehet még utoljára (vagy éppen először) ellátogatni a Vörösmartyba. A hétfőig még műsoron levő filmek: Philomena – Határtalan szeretet; Szibériai nevelés; Isteni műszak; Walesa – A remény embere; Egy veszedelmes viszony; Suszter, szabó, baka, kém; Q – Érzékek birodalma; A nagy füzet; 360; A vadászat; Starbuck; Blue Jasmine; Nathalie második élete. Már csak azért is érdemes itt kikapcsolódni, mert a jegyárak a szokásosnál alacsonyabbak (600-900 Ft), hétfőn pedig még ennél is kedvezményesebben, 450 Ft-ért nézhetünk filmeket.

Talán egyszer majd nem kell azon aggódnunk, kire csap le a hóhér keze következőnek. Addig is marad a bizakodás, ugyanis mint korábbi példák is mutatják, a mozik nem halandóak. A remény mindig megvan, hogy feltámadjanak poraikból, hogy aztán a kultúrakedvelő nézők újra dobogtassák bennük a szívet.

sunray

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr55883232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tatuman 2014.03.29. 18:08:34

Ki a kivancsi ezekre? Piac diktal muvesz mozi bezar.

SzamárCsacsi · http://kinoglaz.blog.hu/ 2014.03.29. 18:16:32

@tatuman: És sajnos elég szomorú ez.

Tekintve, hogy egyébként is olcsóbbak ezek a mozik, ráadásul nem is "érthetetlen" művészfilmeket adnak, hanem igényesebb tömegfilmeket valamint rengeteg midcultot. Még sincs elég néző és ez bosszantó.

PanAma · http://kinoglaz.blog.hu/ 2014.03.29. 20:13:13

@tatuman: Hát nem azért, de ezekre a filmekre elég sokan kíváncsiak...

bM 2014.03.29. 20:25:24

@SzamárCsacsi: Persze hozzá kell tenni, hogy az emberek nem filmet nézni járnak moziba, azt otthon is megtehetik még olcsóbban. Az emberek a multiplexélményért járnak a multiplexekbe és a művészmozik hangulatáért a művészmozikba. Az előbbire nagyobb a kereslet a magasabb ár mellett is. És ez nem meglepő.

sunray 2014.03.29. 20:38:14

Több évtizede fennálló intézményekről van szó, amik jelentős mértékben hozzájárulnak a kultúrához, már csak azért is, mert rettentő kevés van belőlük. Lassan már több multiplex lesz az országban, mint művészmozi, viszont ide nem jutnak el tömegfilmeken kívül más alkotások (egy-két kivétellel), ami azért is szomorú, mert így sem jut el sok film az országba. Ráadásul rengeteg más eseménynek is helyet adnak, mindegyik egy-egy hangulatos, már-már személyiséggel rendelkező épület.

Holle anyó 2014.03.29. 21:31:43

Csütörtökön elbúcsúztam tőle. :(

SzamárCsacsi · http://kinoglaz.blog.hu/ 2014.03.30. 01:53:29

@bM: Részben igazad van és az is tény, hogy a kisebb mozik, mint a Cirkó, nem vetekszenek a multiplex élménnyel, de pl. a Puskin nagy terme elég jól felszerelt és elég méretes, annál már csak egy IMAX jobb.
A másik meg, hogy pont hogy a multiplexek filmkínálata az, ami könnyebben elérhető otthonról is, míg a művészmozik adnak olyan ritkaságokat is, amit adott esetben nehéz beszerezni. Fesztiválokra én kimondottan ezért járok például, hogy ilyen kincseket találjak, amivel máshol nem találkoznék.

PanAma · http://kinoglaz.blog.hu/ 2014.03.30. 17:59:28

@bM: Én mondjuk filmet nézni járok inkább. A multiplexélménytől néha szabályos hidegrázásom van, mondjuk inkább a füledbe popcornt és nachost ropogtató, kóláját rád öntő mintaparaszt közönségtől (akinek nem inge, ne vegye magára). Bár a művészmozik hátsó sorában a filmet hangosan megvitató öreg nénik sem biztos (Te, figyelj, Marika, ez most kicsoda?), hogy jobbak. :D
Jó, tudom, hogy mizantróp vagyok...

bM 2014.04.01. 12:52:17

@SzamárCsacsi: Multiplex alatt nem csak a kedvenc holland multink mozijait értem. Ha a Puskin nagyterme mégsem tud olyan sikeres lenni, mint az említett cég, annak marketingokai vannak, nem a keresletoldal a hibás. Hogy te azért jársz moziba, mert nem tudsz valamit letölteni/streamelni, vagy nem jutna eszedbe letölteni, azt a lehetőséget valóban mellőztem, de belátható, hogy azért, mert a piac modellezésénél mellőzhető.

@PanAma: De a moziélmény miatt nézed ott és nem otthon, nem a film miatt, nem?

PanAma · http://kinoglaz.blog.hu/ 2014.04.01. 13:09:18

@bM: Hát részben a moziélmény (ami nálam multiplex/művészmozi-független, csak mozifüggő), meg az is, hogy számos filmért, úgy gondolom, megéri pénzt kiadni (és itt nem csak a látványfilmekre gondolok, amik multiplexekben igazán hatásosak).
süti beállítások módosítása