Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Emberszabásúak bolygója IV. – Pirkadat

2014. július 16. 15:00 SzamárCsacsi

Cikksorozatunk elért az utolsó részéhez, legalábbis egy darabig, amíg nem jön új Majmok bolygója film. Megnéztük honnan indult el (1. rész), hová kárhozott (2. rész), és hogyan támadt fel (3. rész) a legendás franchise. Most pedig itt van a legújabb epizód, méghozzá Matt Reeves rendezésében: itt A majmok bolygója – Forradalom (Dawn of the Planet of the Apes, 2014). Ezúttal a stúdió nem játszott akkora zsákbamacskát, Reevesről a Cloverfield (2008) óta tudjuk, hogy képes megbirkózni hasonló filmekkel. 170 millió dolláros költségvetésével pedig minden idők legdrágább Majmok-filmje lett.

DOTPOA_jelenetfoto (2).jpg

A történet ott veszi fel a fonalat, ahol az előző részben abbamaradt. Az emberekre halálos majomvírus vészesen terjed: az emberiség 90%-a odaveszik a pestisben. Ez egy újabb olyan változtatás, amellyel lyukat töm be az új széria az eredetivel szemben. Mindig is kérdés volt, hogy tudja bedönteni pár lázadó majom az emberi társadalmat, tekintve, hogy az emberiség rengeteg fegyverrel és óriási hadsereggel rendelkezik. A Forradalom válasza: a majmoknak nem kell leigáznia az embereket, megteszi helyettük azt a saját maguk által létrehozott vírus. Az emberiség veszte így ugyancsak önnön hibájából ered, de sokkalta valószerűbb úton következik be a végzet.

Persze az emberek nem halnak teljesen ki, de épp eléggé összeomlik a társadalmuk, hogy a majmok felvegyék velük a kesztyűt. A Forradalom pár évvel a Lázadás után játszódik: Cézárból király lett, és távol az emberektől, az erdőben létrehozott majomkolóniában éli mindennapjait, boldogan, egységben, a „majom nem öl majmot” tanokat követve. Időközben még meg is házasodott, és született két gyereke. A gondok ott kezdődnek, hogy felbukkan az erdőben pár ember. Kiderül, hogy a közeli gát miatt jöttek ide, hogy új áramforrást találjanak a város romjai között megbújt civilizáció maradványainak. Cézár segíteni szeretne az embereknek, de az előző részből is ismert, sebhelyes arcú kísérleti majom, Koba helyette inkább háborút akar, és mindenre képes, hogy ezt elérje.

A film másik újítása egyébként, hogy eltörli a kasztrendszert a majmok társadalmában. Többé nincsenek meg azok a leosztott szerepek, miszerint a gorillák katonák, az orangutánok az államvezetést látják el, a csimpánzok pedig az értelmiségiek. Cézár majomkolóniájában mindenki egyenlő. A Lázadás emellett bevezetett egy negyedik emberszabású fajtát is, a bonobót, amelyhez maga Koba is tartozik. Ám a majomtársadalom felépítésében bekövetkezett változásokkal nem ér véget az újdonságok sora. A Forradalom az első film a franchise-ban, amelyet teljes egészében 3D-ben vettek fel, így aki eredeti formájában szeretné megtekinteni, érdemes ezt a formátumot választania. Ennek ellenére elmondható, hogy a 3D-látvány csak néhány jelenetet tesz lélegzetelállítóvá, de a film nagy részében gyakorlatilag funkciótlan.

Emellett persze kijelenthető, hogy a Forradalom minden eddiginél jobban épít a látványra, és tény, hogy Majmok bolygója még nem nézett ki ilyen jól. A szem kényeztetése azonban nem váltja ki az elme kényeztetését: a lenyűgöző látvány és a remekül megkomponált akciójelenetek a tartalom kárára mennek. Inkább akciófilmet nézünk, mintsem sci-fit. Persze ha figyelembe vesszük, hogy még sosem adatott meg a technológia és/vagy a költségvetés, hogy ilyen monumentális Majmok készüljön, akkor megbocsájthatjuk a film blockbuster-esztétikáját. A Forradalom elvégre élvezetes megapic lett, és valószínűleg a legjobb nyári popcornmozi az évben. Nem fullad banalitásba, mint Burton filmje, egyszerűen csak kevesebbet vállal. Azt viszont remekül tálalja.

DOTPOA_jelenetfoto (9).jpg

Végezetül egy apró megjegyzés: – és itt elértünk a cikksorozat címéhez – a szinkronban egy fontos dimenziója elveszik a filmeknek. Erről nem a fordítók tehetnek, hanem a magyar nyelv. A majom (monkey) ugyanis kifejezetten pejoratív jelző a fejlett főemlősökre használva, ezért ők rendszerint „simian”- vagy „ape”-ként hivatkoznak saját magukra. A simianra a magyar a majom és a majomszerű kifejezéseket használja, míg az ape leginkább emberszabásúnak fordítható, ám jóllehet ez két dolog miatt se működne a filmben: a majmok egyrészt sose hasonlítanák magukat az emberekhez, mivel pont hogy tőlük akarnak különbözni, valamint eleve négy szótaggal hosszabb, ami nem praktikus szinkronizálásnál. Így a magyar fordítás utóbbi esetben is a majom kifejezést használja, ezáltal azonban eltűnik a filmnek e fontos nyelvi rétege, ami sajnos az egész sorozatra érvényes.

Megjegyzés #2: Mivel az InterCom nem tudott megegyezni a Cinema Cityvel a forgalmazás feltételeiről, a bemutató ezekben a mozikban egyelőre késik. A filmet július 17-től összesen 44 helyen vetítik, Budapesten a Sugár, Corvin, Pólus, valamint a MiMozink Óbuda és Lurdy. A további helyszínekről például itt tájékozódhattok.

7/10

Szamár

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr946504559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deepblue Noir (törölt) 2014.07.17. 19:51:04

és valószínűleg a legjobb nyári popcornmozi az évben."

jaj, itt ne már, kérem, kérem...
majd ha már mindegyik lement,akkor, utólag, de így, előre, épp elég helyen elsütik ezeket a "X lesz az időszak legjobb filmje" jóslatokat.
tudom hogy mások írják a kritikákat, de a holnap határán vagy az amerika kapitány 2 is több pontot kaptak, mint ez (és azok már a nyári popcornmozikhoz tartoznak), meg jön még pár (pl lucy), igazából még valószínűleg sem érdemes leírni előre, hogy ez a nyár legjobbja (pláne hogy a legjobb eléggé homályos, nem egyszerűen csak szubjektív).
engem legalábbis eléggé irritál.

SzamárCsacsi · http://kinoglaz.blog.hu/ 2014.07.17. 20:12:54

@Deepblue Noir: Megértem és elfogadom.
Bár azt hozzá kell tenni, hogy objektíve jelenleg ez a film áll legjobb imdb rating és metascore-al az eddigi összes már lement idei blockbuster közül. Az is igaz mondjuk, hogy ez még korai, és az értékelés csökkenhet idővel, elvégre alig lépte át a 27 ezer szavazatot még csak imdb-n. Az is igaz, hogy lesz még több nagy bemutató az évben.
Másik oldalról pedig, ahogy te is megjegyezted, mások írják a kritikákat. Én személy szerint elég kritikus vagyok popcornmozikkal szemben, vagyis a 7 bőven a jó kategória nálam.
De elismerem, hogy ez egy rossz klisé, amit gyakran elsütnek a kritikusok. Olyannyira, hogy szinte már természetesen jön írás közben. Legközelebb jobban odafigyelek. :)
süti beállítások módosítása